Lezing: Re-integratie tijdens en na kanker

Op maandag 9 september 2019 heeft de Skulp een zeer geslaagde avond georganiseerd over re-integratie tijdens en na kanker.
José Provoost van Stap.nu en Tarja Koridon namen de ruim 30 aanwezigen mee in het oerwoud van regels en verwachtingen over wat je tegenkomt om weer te gaan deelnemen aan het arbeidsproces.

Een van de stellingen deze avond was: “meer aandacht voor na-effecten van kankerbehandelingen bij werkgevers/bedrijfsartsen is noodzakelijk”.  Daar was iedereen het mee eens.

Enkele argumenten die hiervoor werden gegeven:
“werkgever beleefd niet zelf, heeft weinig begrip, voor re-integratie is in sommige gevallen meer tijd nodig dan 2 jaar.”
“Wat voor de één geldt en goed is, hoeft niet zo voor de ander te zijn” en “Vaak zegt men, goh je ziet er goed uit, klopt, je houdt je vaak goed, maar men ziet niet dat je daarna volledig instort”

Conclusie:
Het zou mooi zijn als werkgevers meer inzicht zouden krijgen in de processen van mensen met kanker, in gesprek zou een (onbekend voor werkgever) ervaringsdeskundige, oncologisch verpleegkundige of specialist hierin een rol kunnen spelen. Vaak is het geen onwil van een werkgever, maar is het beeld niet herkenbaar, juiste informatie geven kan helpen.

 

Geplaatst
10 september 2019