Geslaagde thema-ochtend over psycho-sociale oncologische zorg

Op 29 juni organiseerde De Skulp in samenwerking met Zorgbelang Fryslân een thema-ochtend over psycho-sociale oncologische zorg. Ervaringsdeskundige Mary Ann van Maaren vertelde over haar ervaringen met kanker en de ondersteuning die ze graag had gehad op diverse vlakken. Vervolgens konden deelnemers aangeven van welke niet-medische zorg ze gebruik hebben gemaakt en welke zorg ze hebben gemist tijdens en na hun behandeling.
Klinisch psycholoog Josta Hofstee, werkzaam bij MCL, hield een presentatie over de psycho-sociale hulp die vanuit het ziekenhuis geboden wordt en wat de diverse behoeften kunnen zijn wanneer je met kanker te maken krijgt. Tot slot werd in groepen gediscussieerd over vragen rondom de psycho-sociale zorg.
De ochtend riep veel herkenning en reactie op rond de psycho-sociale zorg. Opvallend is, dat 25-50% van de mensen die te maken krijgen met kanker, behoefte heeft aan psycho-sociale ondersteuning, maar dat slechts 10% daadwerkelijk doorverwezen wordt. De uitkomsten van deze ochtend worden gebundeld en Skulp en Zorgbelang geven hier een vervolg aan. Op welke manier dat gedaan wordt, is nog niet helemaal helder. Maar er zijn genoeg ervaringen en tips ingebracht om mee aan de slag te gaan!
Hartelijk dank aan Mary Ann van Maaren en Josta Hofstee voor hun medewerking aan de ochtend en hun betrokken bijdrage.

thema ochtend 1thema ochtend 2thema ochtend 3thema ochtend 4thema ochtend 5thema ochtend 6thema ochtend 7

Geplaatst
1 juli 2018